Strona główna / Lokalne / Stocznia: Joanna Agatowska odczytała oświadczenie radnych na sesji sejmiku
Foto: SLD Zachodniopomorskie

Stocznia: Joanna Agatowska odczytała oświadczenie radnych na sesji sejmiku

Wtorkowa sesja Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego poświęcona była sytuacji w stoczni Gryfia. Do Szczecina pojechała przewodnicząca świnoujskiej rady Joanna Agatowska. Odczytała jedynie stanowisko radnych ze Świnoujścia. Nie mogła zabrać głosu w dyskusji.

Na sesję została zaproszona prezes Gryfii Hanna Hanć. Zapewniała radnych, że stocznia nie pada. Jednak nie chciała opowiedzieć konkretnie o wynikach ekonomicznych. Na sesji byli obecni także związkowcy.

Morska Stocznia Remontowa Gryfia S.A. powstała w wyniku połączenia dwóch zakładów: w Szczecinie i Świnoujściu. Właścicielem stoczni jest MARS. Grupę MARS Shipyards & Offshore tworzą 4 spółki z sektora stoczniowego oraz produkcji offshore: Morska Stocznia Remontowa Gryfia i Stocznia Remontowa Nauta  oraz Energomontaż-Północ Gdynia (EPG) i Energop.