Strona główna / Lokalne / Jest bieżnia i stanowiska do skoku wzwyż, w dal, trójskoku i o tyczce, pchnięcia kulą, rzutu dyskiem, młotem i oszczepem

W dniu dzisiejszym. o godz. 12.00 odbyło się oficjalne otwarcie części lekkoatletycznej Stadionu Miejskiego OSiR “Wyspiarz” W otwarciu uczestniczyli, oprócz władz lokalnego samorządu z Prezydentem Januszem Żmurkiewiczem, zaproszeni goście: Prezes Polskiego Związku Lekkiej Atletyki Henryk Olszewski, Prezes Zachodniopomorskiej Rady Olimpijskiej Stanisław Kopeć, Olimpijczycy świnoujścianka Renata Pliś, Henryk Wawrowski, Rajmund Zieliński, Janusz Olszewski, Krzysztof Pierwieniecki oraz Ryszard Czerwiński,Ryszard Stadniuk.

Uroczystość otwarcia nastąpiła zgodnie z  Ceremoniałem Olimpijskim: na stadion została wniesiona przez młodzież trenującą w świnoujskich klubach sportowych i podniesiona Flaga Olimpijska, odegrany został Hymn Olimpijski, zapalony ,przez naszą czołową lekkoatletkę Renatę Pliś,  znicz i odczytany Apel Olimpijski.

Uroczystość uświetnił występ Orkiestry 8.Flotylli Obrony Wybrzeża oraz pokazy w wykonaniu młodzieży ze świnoujskich szkół, klubów sportowych i tanecznych.

Rozbudowany obiekt jest ogólnodostępny i otrzymał  Certyfikat Polskiego Związku Lekkiej Atletyki dla stadionu lekkoatletycznego kategorii V. Jest także monitorowany. Rozbudowa i oświetlenie kosztowało w sumie prawie 2,9 mln złotych, ale na część udało się pozyskać pieniądze z funduszy zewnętrznych. Wraz z budową oświetlenia na stadionie – dotąd tylko piłkarskim – powstały jeszcze 4-torowa okrężna bieżnia lekkoatletyczna o długości 400 metrów, 6-torowa bieżnia prosta o dystansie 100 metrów, także do biegów z przeszkodami (rów z wodą) oraz a także stanowiska do skoku wzwyż, w dal, trójskoku i o tyczce, pchnięcia kulą, rzutu dyskiem, młotem i oszczepem.